Bölcsességfog eltávolítása

Bölcsességfog eltávolítása

Ha a bölcsességfog nem megfelelően nő, gyulladást, fájdalmat okoz, ilyenkor nem szabad halogatni a beavatkozást, ugyanakkor az utóhatások miatt nem szerencsés a nyári forróságban kivetetni a bölcsességfogainkat, kánikulában ugyanis nagyobb az esélye egy komolyabb ödéma kialakulásának.

Általában a fogszabályzó orvos javaslatára vetetik ki napjainkban a bölcsességfogakat. Érdemes megvárni a 16-18 éves életkort, a beavatkozással addig ugyanis még az állkapocs is fejlődik, sok esetben előfordul, hogy végül rendben gond nélkül kinőnek a bölcsességfogak. 

Az alsó bölcsességfogakat eltávolítása egy nehezebb fogászati beavatkozásnak minősül, mivel az alsó állcsontunk keményebb, vastagabb, mint a felső részen. Leggyakrabban a műtét utáni 2-3 napon fordulnak elő kellemetlenségek. A műtét után javasolt a hűtés, a borogatás és a pihenés is segíthet, illetve esetenként az antibiotikum is enyhítheti a gyulladást.

Nagyon fontos hogy tartsuk be az orvos utasításait, például nem szabad szívogatni a fog helyét, gondoskodni kell a seb külső hűtéséről, 3 napig ne fogyasszunk tejtermékeket, mivel azok elősegíthetik a baktériumok elszaporodását. Kerüljük a kávét és az alkohol tartalmú italok fogyasztását, ezek az italok fokozzák a vérzést. Fordítsunk nagy figyelmet a tisztántartására a szánknak. Minél tisztább a szájüreg, annál gyorsabban következik be a gyógyulás. Már az eltávolítás napján lehet fogat mosni, és naponta ajánlott többször öblögetni.

Amikor egy bölcsességfog nem tud előbújni, nem szükséges feltétlenül eltávolítani, előfordulhat, hogy soha nem fog panaszt okozni. Ebben az esetben is ajánlott legalább évente egyszer megvizsgáltatni.

Back to the list
Ingyenes:
  • Részletes, Személyre Szabott Kezelési Terv
  • Implantátum Konzultáció és Fogászati Kivizsgálás
  • Teljes Panoráma-röntgen
  • Számítógépes Harapás Elemzés
Jelentkezzen ingyenes fogászati konzultációra!

Freesave up to£ 425