Esztétikai fogászat

Az esztétikus tömések lényege, hogy a fog korábbi színét és formáját lehet velük helyreállítani. A kompozit tömőanyagot különböző színekből állítják össze a pontos árnyalathoz, így az „láthatatlan” lesz. Csak minimális mennyiségű egészséges fogszövetet kell eltávolítani a tömésre alkalmas fogüreg kialakításához.

A kompozit műanyagból és finom üvegrészecskék keverékéből áll. Az esztétikus tömések fogszínű kompozitból készülnek, kialakításuknak köszönhetően a természetes foggal megegyező kinézetűek. A kompozit tömések erősek és tartósak. 

Hogyan készül a kompozit tömés?

Helyi érzéstelenítést követően a fogorvos eltávolítja a szuvas részeket a fogból, és előkészíti az üreget a töméshez. Mivel a kompozitot vékony rétegben lehet ragasztani, a természetes fogszövetből többet lehet megőrizni. Ha a szuvas rész túl közel helyezkedik el az ideghez, egy speciális bélést használnak az ideg védelmére.

Ezután egy speciális fogászati anyaggal történik a fogállomány megnyitása és a fogzománc felszínre került részének megerősítése. Ez jobb rögzítést tesz lehetővé a fog és a tömés között. 

A rögzítés (bonding) a fogszínű kompozitgyanta felhelyezését jelenti. A rögzítőgyanta segítségével tapad a kompozit a foghoz. Noha ez az anyag ugyanabból a fogászati gyantából készül, mint a kompozit, sokkal folyékonyabb, emiatt erős fénnyel kell keményíteni és megkötni.   

A tömést fokozatosan, rétegenként építi fel a fogorvos. Erős kék fényű lámpát használ, ami megköti a puha anyagot, mielőtt az újabb réteg felkerülne.

Miután a tömés elkészült, egy speciális papírral, az úgynevezett artikulációs papírral ellenőrzik a tömés magasságát és a harapást. A fogat ezután polírozzák.

Mi a különbség a kompozit és az amalgám tömés között?

Kompozit tömés:

A kompozit töméseket fogszínű tömésként ismerjük, a tömés színe megegyezik a fog árnyalatával. Eredetileg a hagyományos fémtömések alternatívájaként fejlesztették ki. A kompozit tömésnek nincs ismert egészségi kockázata.

 • a színe megegyezik a fog árnyalatával
 • egyetlen kezelés során elkészül
 • közvetlenül a foghoz rögzül, erősebbé téve a fogat, mintha amalgámtömést használnánk​
 • kevesebbet kell fúrni hozzá, mint az amalgámhoz, a rögzítés a helyén tartja a kompozitgyantát a fogban

Amalgám tömés:

Az amalgámtömést fémtömésként is ismerjük. Biztonságosságuk évek óta kérdéses, mivel higanyt tartalmazhatnak. Az elemi higany felszívódása számos betegséghez járulhat hozzá, úgymint az Alzheimer-szindrómához, sclerosis multiplexhez, demenciához, és az ízületi gyulladáshoz. Az amalgámtömés folyékony higanyból és apró ezüstdarabokból illetve egyéb fémdarabokból áll.    

 • színe eltér a fog árnyalatától
 • jelentős mennyiségű egészséges fogszövetet kell eltávolítani, hogy az amalgámtöméshez szükséges üreg rendelkezésre álljon
 • elszíneződést okozhat a tömés és a fog találkozásánál
 • egyes emberek allergiásak lehetnek a higanyra, illetve aggasztónak tarthatják a hatását 
Back to the list
Ingyenes:
 • Részletes, Személyre Szabott Kezelési Terv
 • Implantátum Konzultáció és Fogászati Kivizsgálás
 • Teljes Panoráma-röntgen
 • Számítógépes Harapás Elemzés
Jelentkezzen ingyenes fogászati konzultációra!

Freesave up to£ 425