Fogszuvasodás
Fogszuvasodás
A világ egyik legelterjedtebb betegségének számít és valamilyen szinten a Föld lakosságának 95%-át érinti.
Kortól, nemtől, genetikai adottságoktól illetve a nyál összetételétől függően, a leggondosabb szájápolás ellenére is alakulhatnak ki szuvas lyukak.
Hol tart a fogszuvasodás?
Amennyiben a folyamat a még csak a zománc felső rétegét érinti, úgy megfelelő szájhigiéniával a folyamat visszafordítható, azonban az idő előrehaladtával egyre mélyebb rétegeket érint. Amint eléri a fogbelet, már visszafordíthatatlan.
A fogszuvasodás okai
- lepedékképződés
- szénhidrátok, savak: a szénhidrátot tartalmazó ételek, italok tápanyagot biztosítanak a lepedékképződés során kialakul baktériumoknak. A savas táplálékok pedig oldják a fogzománcot
- ételmaradék: minél hosszabb ideig maradnak a szénhidrátok a szájban, annál nagyobb a kialakult kár
- étkezések: minél gyakrabban fogyasztunk savtermelést okozó táplálékokat, annál nagyobb a fogszuvasodás mértéke
Tünetek és diagnózis
Először fehér foltok jelentkeznek, majd apró, barnás foltok, legvégül pedig egyre mélyebb lyukak formájában válik láthatóvá a fogszuvasodás.
Sajnos a fogszuvasodás maga nem jár fájdalommal, ezért kezdeti stádiumában nehezen diagnosztizálható magunktól. Figyelmeztető jelek lehetnek, amikor édességek, cukrok fogyasztása közben és után túlzott nyomás illetve érzékenység jelentkezik a fogakban.
Kezelés nélkül a fogban keletkező szuvas rész a fogidegig terjedhet. Későbbi tünet lehet a szuvas fog érzékenysége a hidegre vagy melegre. A megfelelő megelőzés érdekében már a legkisebb lyukat is azonnal be kell tömni.
Kezelése
Egyetlen ismert és hatékony módja a lyukas fog betömése, amely a fogszuvasodás által elpusztított foganyag pótlását jelenti.
Típusai:
- cementek
- kompozitok
- amalgám
- betét (inlay)
Megelőzés
A fogszuvasodás legjobb ellenszere a helyesen végzett napi fogmosás illetve a megfelelő táplálkozás.